Ook online te volgen
Samenloop vergoedingsrechten: ex art.1:87 BW en 1:95 A BW en periodiek verrekenbeding
Hoe gaat u hiermee om?
Inschrijven
Advocaten-mediators
Notarissen
(Kandidaat-)notarissen
Omschrijving
Vergoedingsrechten die gebaseerd zijn op artikel 1:87 BW kunnen zich voordoen bij:
- huwelijkse voorwaarden,
- de algehele gemeenschap van goederen, de beperkte gemeenschap van goederen. Het vergoedingsrecht art 1:95 A heeft sinds 1 januari 2018 directe werking en kan van belang zijn voor menig ondernemer die getrouwd is onder huwelijkse voorwaarden.
Als partijen getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden - inhoudende uitsluiting van iedere gemeenschap van goederen maar tevens omvat de huwelijkse voorwaarden een periodiek verrekenbeding – dan kan er een samenloop ontstaan tussen verrekenen en verdelen. Denk aan de situatie dat partijen een woonhuis in mede-eigendom hebben. De woning kan gefinancierd zijn met niet te verrekenen vermogen en met wel te verrekenen vermogen. Echtgenoot A kan privévermogen geïnvesteerd hebben in het huis van B. Voorts kan het huis van B gefinancierd zijn met overgespaarde inkomsten. Vele complexe situaties zijn denkbaar bij een samenloop van privévermogen en te verrekenvermogen. De inhoud van huwelijkse voorwaarden zijn en blijven belangrijk. Wat zijn de echtgenoten met elkaar overeengekomen? Hebben de echtgenoten in hun huwelijkse voorwaarden een afwijkende bepaling opgenomen met betrekking tot art 1:87 BW.
Door de beleggingsleer van art 1:87 BW is de problematiek rond vergoedingsrechten belangrijk geworden. Vergoedingsrechten spelen een essentiële rol bij het bepalen van de omvang van de wettelijke gemeenschap van goederen.
Bij het bepalen van de omvang van de wettelijke gemeenschap is van belang:
a) of goederen en schulden aan één der echtgenoten verknocht zijn;
b) of goederen onder een uitsluitingsclausule zijn verkregen;
c) of er vergoedingsrechten zijn.
Vergoedingsrechten komen eveneens aan de orde bij de uitwerking van huwelijkse voorwaarden. In veel huwelijkse voorwaarden is een bepaling opgenomen met betrekking tot vergoedingsrechten.
Er zijn verschillende soorten vergoedingsrechten:
- de ene echtgenoot heeft jegens de andere echtgenoot een vergoedingsrecht op basis van de kosten van de huishouding;
- de ene echtgenoot heeft jegens de wettelijke gemeenschap van goederen een vergoedingsrecht omdat hij/zij met privévermogen heeft geïnvesteerd in een gemeenschapsgoed;
- de ene echtgenoot heeft jegens een andere echtgenoot een vergoedingsrecht omdat hij/zij privévermogen heeft geïnvesteerd in het vermogen van de andere echtgenoot.
- de voorhuwelijkse onderneming en art 1:95 A BW
In de cursus wordt ook ingegaan op het leerstuk van zaaksvervanging art 1:95 BW en de natuurlijke verbintenis. Wanneer is er sprake van zaaksvervanging en wanneer is naar objectieve maatstaven voldaan een natuurlijke verbintenis. Een natuurlijke verbintenis kan verhinderen dat de ene echtgenoot jegens de andere echtgenoot een vergoedingsrecht kan inroepen. Bij de behandeling van vergoedingsrechten is het verbintenissenrecht van belang.
In deze cursus staat het praktijkgericht onderwijs centraal. Voorts is het onderwijs gericht op methodisch denken. Aan de hand van de methodologie kan ieder probleem worden opgelost. Aan de hand van 10 minuten vragen en aan de hand van korte casuïstiek geven we de cursist inzicht in problematiek van vergoedingsrechten en her peiodiek verrekenbeding.
Prijs
Het inschrijfgeld bedraagt € 340,- per persoon (excl. btw). In deze prijs is inbegrepen de koffie, thee en catering zoals in het programma vermeld.
Punten
Deze cursus biedt 4 onderwijs-uren en is daarmee goed voor 4 juridische punten.

Programma
Locatie
![]() |
Eenhoorn Barchman Wuytierslaan 2 3818 LH Amersfoort |
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief
En ontvang waardevolle inhoudelijke VAKnieuws updates en actuele cursusmogelijkheden direct in uw mailbox.
Schrijf u nu inReviews
Deelnemers over deze cursus